Dieta w cukrzycy

Last modified date

Dieta nie powinna być kojarzona jedynie ze spadkiem masy ciała. W cukrzycy stanowi ona podstawę leczenia niefarmakologicznego. I nie jest wcale trudna! To nic innego jak zdrowe odżywianie połączone z kontrolą glikemii.

We wczesnym stadium cukrzycy typu II odpowiednia dieta wystarczy, aby odpowiednio kontrolować poziom stężenia cukru we krwi i  powstrzymać rozwój choroby.

Zasady diety cukrzycowej

Dieta cukrzycowa kojarzona jest z nudnymi posiłkami bez smaku, mniej więcej takimi jak te serwowane pacjentom w szpitalu. Tak naprawę jest to nieskomplikowana, smaczna i urozmaicona dieta, jeżeli przestrzega się kilku zasad. Są one takie same dla każdego typu cukrzycy.

Pomiar glikemii przed posiłkiem i 2 godziny po.

Ilość posiłków  5  regularnych posiłków dziennie.

Warzywa w ilości około 0,5 kg na dobę (wszystkie poza ziemniakami, kukurydzą i burakami)

Owoce 200-300 g na dobę.

Napoje bez dodatku cukru – woda, niesłodzona herbata.

Soki owocowe zawierają dużo cukrów prostych, więc powinny być traktowane jako słodycze.

Węglowodany  40 – 50% kaloryczności posiłków z węglowodanów o indeksie glikemicznym <50
(obecnie trendem jest zmniejszanie ilości węglowodanów do 30% kaloryczności)

Cukry proste ograniczenie do minimum (cukier biały i brązowy, miód, melasa cukrowa,
syrop glukozowo – fruktozowy, dekstroza krystaliczna, syrop klonowy).

Błonnik pokarmowy spożywany w ilości 25-40g na dzień z uwzględnieniem
pektyn  – źródłem są owoce (jabłka, porzeczki, morele, cytrusy, jabłka, agrest, pigwa, śliwki, czereśnie)
beta – glukanu (płatki i otręby owsiane, płatki i otręby jęczmienne)

Tłuszcz  30 – 35% (tłuszcze nasycone 10%, jednonienasycone 15%, wielonienasycone 6-10%). Ograniczenie do minimum izomerów trans kwasów tłuszczowych (margaryny twarde, fast foody, produkty cukiernicze)

Cholesterol  300mg na dzień.

Białko powinn stanowić 15-20% wartości energetycznej.

Suplementy jeżeli nie stwierdzono niedoborów nie zaleca się suplementacji witamin i minerałów.

Alkohol  nie powinien być spożywany, ponieważ hamuje on uwalnianie glukozy z wątroby,
co może doprowadzić do hipoglikemii.

Sól kuchenna 6g na dzień (1 łyżeczka o objętości 5 ml)

Sposób przyrządzenia zaleca się gotowanie na parze i w wodzie, pieczenie w folii lub pergaminie, grillowanie, duszenie w sosie własnym bez smażenia. Nie należy smażyć na głębokim tłuszczu oraz w panierkach, rozgotowywać potraw.

Przykładowe przepisy znajdują się tutaj oraz tutaj. Dietę należy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem, uwzględniając wyniki badań laboratoryjnych, masę ciała, ilość wstrzykiwanej insuliny.

Powyższe zalecenia oparte są na piramidzie zdrowego żywienia, dlatego taki sposób odżywiania powinni przyjąć również ludzie zdrowi. Będzie to ogromne wsparcie dla cukrzyka jeżeli jego bliscy wraz z nim zmienią styl życia.

 

Angelika Janowicz

Od sześciu lat jestem związana z medycyną i naukami o zdrowiu. Posiadam wykształcenie pielęgniarskie. Prowadzę portal dla studentów pielęgniarstwa, na którym dzielę się swoją wiedzą i treściami, które ułatwią przyszłym medykom wejście do niezwykłego świata medycyny. Obecnie współpracuję z agencją SEO w zakresie tworzenia artykułów o tematyce zdrowotnej dla dużych serwisów internetowych.

1 Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post comment