Karmienie piersią

Last modified date

Karmienie piersią jest naturalną i oczywistą czynnością, wykonywaną przez większość kobiet, które zostały matkami. Jednak czasami budzi ono sporo kontrowersji – od pierwszego karmienia, poprzez jego długość, na diecie mamy karmiącej kończąc. Jak wygląda to według wytycznych?

Karmienie piersią – wytyczne WHO

Karmienie dziecka mlekiem matki jest jedynym naturalnym sposobem żywienia noworodków. Ministerstwo Zdrowia, podążając za wytycznymi WHO, zaleca karmienie wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, a następnie kontynuowanie go z jednoczesnym rozszerzeniem diety niemowlęcia o warzywa i owoce. Karmienie dziecka piersią powinno trwać do 2 roku życia, a nawet dłużej. Pierwsze przystawienie do piersi powinno odbyć się w ciągu godziny od porodu. Dziecko karmi się „na żądanie”, kiedy tylko wykazuje chęć ssania i nie mniej niż 8 razy na dobę.

Zdarza się, że z różnych powodów karmienie piersią nie jest możliwe. Akceptowalnym rozwiązaniem jest stosowanie mleka modyfikowanego, dobranego odpowiednio do stanu dziecka. Należy jednak pamiętać, że nigdy nie zastąpi ono w pełni mleka matki.

Z czego składa się mleko matki

Pokarm produkowany przez kobietę ma zindywidualizowany skład. Jest odpowiedzią organizmu matki na potrzeby noworodka. Mleko kobiece zawiera: swoiste przeciwciała, które budują odporność dziecka, witaminy (A, B, C, D oraz E), dobrze przyswajalne żelazo i wapń, tłuszcze ważne dla rozwoju tkanki mózgowej, laktozę, która chroni jelita przed bakteriami, białka, proteiny i aminokwasy.

Jako pierwsza pojawia się tak zwana siara, która powstaje już w czasie ciąży. Jest to gęsta i żółta wydzielina bogata w białka, witaminę A, sole mineralne oraz przeciwciała. Czas przemiany siary w mleko jest indywidualny i trwa od kilku godzin do kilku dni. Dlatego tak ważne jest jak najszybsze przystawienie dziecka do piersi.

Przystawienie noworodka do piersi

Ssanie piersi przez noworodka jest naturalną rzeczą, jednak czasami potrzeba treningu, odpowiedniej wiedzy i czasu na oswojenie się. Po porodzie niemowlę powinno pozostawać z matką w kontakcie „skóra do skóry”, dzięki czemu dziecko samo instynktownie będzie szukało brodawki.

Bardzo ważna jest odpowiednia pozycja matki. Powinna być ona wygodna, nie powodująca napięcia i stresu. Ważną zasadą jest pamiętanie, że to dziecko jest przystawiane do piersi, a nie odwrotnie. Warto mieć wygodny fotel i poduszki, które znacznie odciążą kręgosłup lub posłużą do ułożenia na nich dziecka. Niemowlę powinno być skierowane twarzą równolegle do piersi, a jego brzuszek przylegać do ciała matki.

Pierś należy chwycić w literę „C” – cztery palce od spodu, kciuk na górze. Palce powinny dotykać tylko skóry. Takie ułożenie ułatwi sterowanie brodawką.

Na początek należy odchylić lekko główkę dziecka, tak, aby sutek znajdował się na wysokości noska. Następnie dotykać nim okolice górnej wargi dziecka, co sprawi, że otworzy ono szeroko usta. W tym momencie poprzez naciśnięcie lekko piersi powinno skierować się brodawkę do podniebienia i delikatnie nałożyć buzię dziecka na pierś.

Niemowlę powinno objąć ustami całą brodawkę wraz z otoczką, tak by miało szczelnie wypełnione usta. Czubek noska i bródka dziecka powinny dotykać piersi.  Zbyt płytkie ssanie brodawki spowoduje jej podrażnienie, a niemowlę szybko zniechęci się do ssania. Nie wolno dociskać na siłę główki dziecka do piersi. W celu poprawy należy przyłożyć mały palec do kącika ust dziecka i rozpocząć przystawienie od nowa.

Jeżeli dziecko jest prawidłowo przystawione do piersi nie słychać cmokania i mlaskania, jego policzki są wypełnione i okrągłe, brodawka nie boli i nie jest spłaszczona po zakończeniu karmienia.

Należy pozwolić dziecku ssać pierś tyle ile chce. Na początku może to trwać nawet kilkadziesiąt minut. Podczas pierwszych karmień powinno podawać się obie piersi – po maksymalnym opróżnieniu jednej, podać drugą. Kiedy po kilku dniach zwiększy się ilość pokarmu pierś zmienia się co karmienie.

W przypadku wystąpienia kryzysu laktacyjnego ważna jest cierpliwość i częste przystawianie dziecka do piersi, ponieważ ssanie pobudza wytwarzanie pokarmu. Warto skorzystać również z porady doradcy laktacyjnego.

Zalety karmienia piersią

Mleko matki doskonale wpływa na odporność i prawidłowy rozwój dziecka, zapobiega powstawaniu zaburzeń i chorób w późniejszym wieku dziecka, zmniejsza ryzyko otyłości. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania przez kobietę na raka piersi i jajnika, wzmacnia kości matki, powoduje prawidłowe kurczenie się macicy po porodzie. Dodatkowo zapewnia bliski, intymny kontakt fizyczny i emocjonalny matki z dzieckiem.

Dieta mamy karmiącej

Kobieta, która karmi piersią powinna spożywać większe ilości wody. Obecnie nie ma szczególnych ograniczeń dotyczących tego, co kobieta karmiąca powinna jeść, a czego jej nie wolno. Należy jeść to, co się lubi, unikając ewidentnie niezdrowych produktów. Posiłki powinny być jak najbardziej urozmaicone. Polecam przeczytać artykuł na ten temat.

 

Angelika Janowicz

Od sześciu lat jestem związana z medycyną i naukami o zdrowiu. Posiadam wykształcenie pielęgniarskie. Prowadzę portal dla studentów pielęgniarstwa, na którym dzielę się swoją wiedzą i treściami, które ułatwią przyszłym medykom wejście do niezwykłego świata medycyny. Obecnie współpracuję z agencją SEO w zakresie tworzenia artykułów o tematyce zdrowotnej dla dużych serwisów internetowych.

1 Response

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post comment